fredag, juli 24

när storfiskarn...

Jag har nämligen inga bevis. Min mobil har jag tappat "tankasladden" till och kameran är glömd i stan. Men. Jag har varit på landet hos mamma. Mamma vet inte sitt eget bästa och har farit iväg till Simrishamn. Jag innehar någon form av hus- och jordgubbsvaktstjänst. I onsdags plockade jag 2 liter jordgubbar, vattnade, plockade ett fång med lavendel och gick sedan en sväng i skogen. På min skogspromenad hittade jag 1,5 liter gula kantareller och 3 tjockisar. Tjockisar i min skogsvärld är Karl-Johansvamp. Så tro´t eller ej, det finns gula kantareller i mängd i juli!

onsdag, juli 15

man kan ändra sig

Vem hade kunnat ana att den bleka, fräkniga och krullhåriga ungen som var jag, skulle börja gilla att vara utomhus som vuxen? Som barn tyckte jag bara att alla tjatade om att jag skulle gå ut. Jag gillade att ligga i sängen och läsa. Eller så ritade jag. Jag fick lappsjuka när vi var i sommarhuset. Svettigt och varmt. Ville bara hem till stan hela tiden. Vara ute och intressera mig för fröer i snörräta rader förstod jag verkligen inte tjusningen med. Hos farmor var det i och för sig kul, massor av kusiner, kossor, höskullar, höns, goda krusbär och en jättehäst som hette Ulla-Bella. Tydligen så har det hänt något i min kropp, eh, eller i mitt huvud kanske.
Nästa sommar ska jag ha ett torp. Mindre stuga eller billigt kråkslott går också fint. Jag gillar verkligen att rensa ogräs och kratta grusgångar. Konstigt. Fast det måste finnas vatten och el. Vita skira gardiner som rör sig i vinden, mårbackapelargoner på glasverandan, fina trasmattor på skurgolven...

tisdag, juli 14

skansen

Jag har varit på Skansen idag. Sist var 13 år sedan.
Annika och jag tog våra sista pengar och åkte med 5 barn (6 månader, 4, 5, 6 och 8 år). Vi började tidigt. Tågresan gick hur bra som helst. Eftersom vi inte hade så stora pengaresurser fick barnen äta på Mc Donalds innan vi åkte ut till Djurgården. På hamburgeriet fanns det en rolig springa-hoppa-tjohejsan grej.
På Skansen var det varmt och ungarna åkte tekoppar och bilar som man matade med 5-kronor. Annika och jag delade på en öl. Vi tittade lite på djur (de som trotsade värmen), gick in i små söta hus, klappade getter och hade inte råd med akvariet.
Sen åkte vi hem.
Väl i Uppsala frågade jag Disa 4 om dagen varit rolig.
- Jaaaa, mamma, allt var jättekul... utom Skansen!
I detta läge degraderar jag ner till en 6-årings stadie.
- Men hallå, det är ju på Skansen vi varit hela dagen!
- Mc Donalds, bilarna och kaffekopparna (karusell) var JÄTTEKUL! Men, djuren var inte så kul.
Jag och Annika tittade på varandra och bedömde läget som att vi inte behövde åka till Skansen igen. Inte förren vi blev mormödrar eller så.
Idag var jag där och trängdes med allsångsfantaster (visste inte att det var idag), muppar, tjockisar, japaner och skrikiga ungar.
Hur kunde jag glömma?
Jag tyckte det var roligast att fika och titta på folk.

lördag, juli 11

borta bäst!

Jag kan ta det lugnt. När jag inte är hemma. Hemma måste jag alltid hålla på med något, borta funkar det utmärkt att låta bli. Jag borde verkligen se till att vara bortrest lite mer!

torsdag, juli 9

det regnar och katten vill ut.

Klorofyllstinn. Ja, det är förbaskat grönt och fint. Fast kallt. Regn är OK om man har en god bok, rödvin och en öppen eldstad inne. Jag har det första, sen skiter det sig. Nu får det väl lov att bli lite varmt igen? Jag blir milt stressad av regn som är ihållande. Då är jag ändå ledig hela sommaren. Inte konstigt om folk i husvagn, i sommarhus, på segelsemester, med trillingar eller 2-åringar... i 3 futtiga semesterveckor som mestadels består av regn, sedan skiljer sig. Eller, tas in på psyket.
Inte alls konstigt. Inte i min värld.
Hemma vaktar Frans, vi vaktar i Sollentuna. Varje sommar är vi katt- och husvakter. Alltid känns det som att ha semester. På 5-stjärnigt hotell.
Den ena katten får vara ute. Nu har han nog sprungit ut och in säkert 5 gånger (vi har varit här ungefär 3 timmar). Jag vet att det är ytterst fånigt att ge en röst till djur, men jag känner mig tvungen nu. Pussel, som han heter, tittar förargat på mig varje gång han blir insläppt.
- Hallå, ser du att det regnar eller? Det är faktiskt inte såååå kul att vara ute då!
Jag kommer på mig själv med att säga: Okey, om du går ut nu, får du faktiskt komma hem senast 21.00. Det regnar ute.
Ja. Det regnar ute. Och. Jag är trött på regn nu.

tisdag, juli 7

körkort

Appropå cykel och i dess kölvatten körkort. Eller snarare brist på det.
, jag har inget körkort. Jag har gjort minst 100 vuxensaker, men körkort har det aldrig blivit tid, råd eller ens lust med. Jag cyklar. Om folk visste hur mycket det går att frakta på cykel skulle de bli grönhåriga. Hyllor från IKEA, 2 barn, en fram en bak, massor av mat, vin, blommor och krukor, en och annan TV-apparat, tapetrullar, marsvin, hamsterburar och... den här cykelfraktslistan kan göras oändlig. Jag lovar!
Jag övningskörde en gång med pappa när jag var 17. Han höll i handbromsen hela tiden. Jag fick backa fram och tillbaka på en skolparkering. Inte kul.
När barnen var små bodde vi på vårt lantställe på somrarna, exmannen jobbade på annan ort, bilen stod på tomten. Jag var ensam hemma veckovis med barnen. Exet frågade en gång om jag ändå inte skulle ta bilen om ett barn t ex skulle bli huggormsbitet. Min spontana reaktion blev: Hallå, är du dum på riktigt eller? Jag vet fan inte vilket som är broms, gas eller vilken spak man rör om bensinen med. Jag skulle ju inte ens komma ut genom granhäcken! Vi har telefon. 112 funkar för mig. Bättre än att ens försöka med bilen skulle jag tro. 
Som lärare på gymnasiet har ja en gång råkat ut för frågan: Va, har´u inge körkort... när blev du av med det?
Handen på hjärtat, jag har aldrig haft något. Fast jag tror fortfarande att jag ska ta körkort. Det är bara det, att det finns så himla mycket annat som verkar roligare än att ta körkort! 
Som tur är känner jag massor av andra vuxna människor som inte heller har körkort. Man kan lugnt säga att jag är i gott sällskap. 
Jag har en kompis som tog 70 (!) lektioner, kuggade 3 gånger... men vann sitt körkort på att utmatta sin körlärare. Sen frågade hon alltid mig om hon stod i rätt fil när vi skulle åka någonstans. 
, ska jag ta körkort, vill jag ju vara cool, ingen tant som håller hårt i ratten. Antingen ska jag ha en fransk bil (någon gammal Peugeotmodell tror jag) med tygtak som man kan rulla upp. Eller så ska jag ha en P1800 Volvo, tvåsitsig. I båda bilarna ska jag sedan ha utsläppt hår, som ska fladdra i fartvinden och så ska jag spela 80-talsdisco så det dånar när jag far fram.
Ja, ni hör ju. Det blir nog inget körkort.

måndag, juli 6

sträckbänk & cykel

Jag går i sträckning. Utsträckning. Det är inte direkt skönt. Snarare direkt oskönt. Men, eftersom det gör så helvetiskt ont är det förmodligen nödvändigt att genomgå denna plåga. Mitt ena ben, som jag liksom linkar på eftersom den foten gör ondast, har blivit kortare. Följden blir att jag linkar ännu mer. 
Har jag inte haft ont i baken förr, så kommer jag garanterat ha det i morgon. Ja, eftersom jag efter ”massagen” envisades med att cykla fram och tillbaka till Skarholmen. 40 minuter enkel cykelväg. Min mottivering: Jag behöver röra på mig, förena nu nytta med nöje! Seså. 
Ja, egentligen missade jag bussen förstås.